Related Posts with Thumbnails

Şampiyonlar Ligi Rehberi (Tarihi,İstatistikleri-1955-2009)

24 Ekim 2009 Cumartesi

Şampiyonlar Ligi şüphesiz Avrupa'nın en gözde futbol organizasyonu, UEFA'nın gözbebeğidir. Formatı, organizasyonu, naklen yayın gelirleri, maç öncesi ve sonrası hatta şarkısı ile her futbolseverin ilgi ile izlediği bir numaralı futbol organizasyonudur.Şampiyonlar Ligi 1992 yılından itibaren günümüze kadar bir çok kez format değişikliği yaparak en son halini almıştır. 90'lı yıllara kadar her ülke şampiyonunun katıldığı organizasyonda bu yıllardan itibaren değişik düzenlemelerle ülkelerin lig derecesine göre 2.3.4 sıradaki takımlarıda bu organizasyonun içine alınmıştır.Kupa 1 olarakta bilinen Şampiyonlar Liginin fikir babası Fransız spor gazetesi L’Equipe'tir. Gazetenin spor bölümü şefi Gabriel Hanot'un gazetesi L'Equipe aracılığıyla getirdiği öneriye tüm avrupa kulüplerinin heyecanla karşılık vermesiyle Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nın temelleri atılmıştır.Bu fikre en sıcak ve heyecanlı karşılığı dönemin Real Madrid başkanı Santiago Barnebau vermiştir.Kupa fikrinin çıktığı dönemde Avrupa'da en büyüğü belirleyen bir organizasyon bulunmamaktaydı ve bu organizasyon kulağa yeterince heyecan verici gelmişti. Kupa tarihinin ilk finali 13 Haziran 1956'da Fransa'nın başkenti Parc des Princes'te İngiliz hakem Arthur Ellis yönetiminde oynandı. O dönemler Fransa demek olan Stade de Reims 38,239 seyircinin önünde 3-1 öne geçse de Real Madrid rakibini geriden gelerek 4-3 mağlup etmiş ve Avrupanın kupalı ilk en büyüğü olmuştur. İlk düzenlenen 5 kupayı kazanan Madrid avrupa futboluna damgasını vurmuş ve bu hegomanyayı Benfica yıkmış ve Real Madrid kupaya 6 yıl hasret kalmıştır.

Dönem dönem çeşitli değişikliklere uğrayan kupada en büyük değişiklik 1992 yılında oldu ve Şampiyonlar Ligi adını aldı.Kupa tarihi bir çok görkemli finale olaya imza atsa da bazı üzücü olaylarda olmadı değil. En derin izler bırakan vakalardan birisi 1958 Mart ayında Belgrad dönüşü Manchester United'ın uçağının düşmesi ve finalist adayı futbolcuların büyük bir bölümünün ölmesiydi.Manchester United kulübü bu olayı unutmamış her yıl bir şekilde acı günü saygıyla anmıştır.Yıllar geçse de unutulmayacak diğer bir olay ise Heysel Faciası'ydı. Heysel Faciası 29 Mayıs 1985 günü Brüksel de oynanacak olan Juventus ile Liverpool arasındaki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Final maçının başlamasından önce Liverpool taraftarlarının İtalyanlara saldırması ve çıkan panik sonucu bir duvar çökmesi ile 38 İtalyan taraftar ve 1 Belçikalının öldüğü olaylara verilen isim. Bu çapta olaya rağmen final maçı oynanmış; Juventus Michel Platini'nin penaltıdan attığı golle 1-0 kazanarak kupayı kazanmıştır.Bu olay sonunda UEFA tüm İngiliz takımlarını beş yıl süreyle Avrupa kupalarından men etti. Liverpool ise 2001-02’ye kadar bir daha Şampiyonlar Ligi’nin yüzünü göremedi.

Finansal açıdan kulüpler için önemli bir gelir kaynağı da olan kupa organizasyonu Avrupa’nın gider kalemleri de kendileri gibi büyüyen takımları için çok önemli bir hale gelmiş ve bunun bir sonucu olarak bu takımlar organizasyona daha çok ağırlık verip tıpkı eski yıllarda olduğu gibi kupayı kendi müzelerine götürmeye başlamışlardır.Real Madrid 32 yıl sonra, Manchester United 31 yıl sonra ve Bayern Münih 25 yıl sonra Avrupa’nın en büyüğü unvanını bir kez daha yakaladılar. Her final ayrı bir tat ayrı bir güzellik demek ancak 1999 Bayern-Manchester finali, 2005 İstanbul'da Milan-Liverpool finali ve 2008 Roma da penaltılara kalan final maçı Chelsea-Manchester United finalleri unutulmaz maçlar olarak tarih sayfalarında yerlerini aldılar.

Bugüne kadar 9 kez ile kupayı en fazla kazanan takım Real Madrid olurken, Milan 7 kez ile 2.sırada yer alıyor. 5 şampiyonluğu bulunan Liverpool 3.sırada. Ülke bazında bakıldığında 14 şampiyonluk 9 ikincilik ile İspanya'nın farkı göze çarpıyor. 11 Şampiyonluk 14 ikincilk ile İtalya 2.sırayı alırken yine 11 şampiyonluğu bulunan İngilizler 5 ikincilikte elde ederek 3.sırada yer alıyor.Kupanın skorer oyuncularına baktığımızda 66 golle Raul bu alanda da Real Madrid'i zirveye taşımış durumda 60 golle 57 gollü Ruud Van Nistelrooy, 56 golle Shevchenko,51 gollü Henry'i 49 golle Real Madrid efsanesi Alfredo Di Stefano takip ediyor.Kupada en çok forma giyen oyuncular ise Milan emeklisi Maldini (139), Raul (128), Roberto Carlos (128), Ryan Giggs (125) Paul Scholes (115)

Şampiyonlar ligi ile ilgili bazı ilginç istatistikler ve rekorlar aşağıdaki gibidir.

Aynı ülke takımları turnuva finalinde ilk kez 2000 yılında karşı karşıya geldi. (Real Madrid - Valencia)

İlk hat-trick yapan oyuncu 1955'te Vörös Lobogó SE takımından Péter Palotás adlı oyuncuydu.

Francisco Gento en fazla kupayı kazanan oyuncu oldu. (6 kere)

Bob Paisley en fazla kupayı kazanan teknik direktördür. (3 kere - 1977,1978,1981)

Marcello Lippi en fazla final maçlarında yer alan teknik direktördür. (4 kere - 1996, 1997, 1998, 2003)

Clarence Seedorf 3 ayrı takımla kupa kaldırmıştır. (1995 - Ajax, 1998 - Real Madrid, 2003 ve 2007 - AC Milan)

Şampiyonar Ligi'nde oynamış en yaşlı oyuncu Lazio kalecisi Marco Ballotta'dır. (43 yaşında, 2007-08 sezonu)

Hem lig şampiyonluğunu, hem ülke kupasını, hem de Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takımlar: Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999) Barcelona (2009)

Turnuvada en uzun yenilmeme rekoru Ajax'tadır. (20 maç)

En az maç kazanarak kupayı alan takım Manchester United'dır. (5 maç kazanmışlardır.)

Hem oyuncu, hem teknik direktör olarak kupayı kazanan iki isim vardır; Miguel Muñoz ve Carlo Ancelotti

Baba-oğul kupayı kazanan iki isim vardır; Cesare Maldini & Paolo Maldini ve Manuel Sanchís Martínez & Manuel Sanchís Hontiyuelo

Şampiyon Kulüpler Kupası'nı ulusal lig kupasından daha fazla kazanma başarısı gösteren tek takım vardır. (Nottingham Forest)

Şampiyonlar Ligi finalinde gol atan en yaşlı oyuncu Paolo Maldini'dir. (37 yaşında)

Juventus UEFA'nın her turnuvasını kazanan tek takımdır.

Şampiyonlar Ligi'nde atılan en hızlı gol Roy Makaay tarafından 10.7 saniyede atılmıştır.

Turnuvada Hernan Crespo 5 ayrı takımla gol atma başarısını göstermiştir.

Lig'de en genç gol atan kişi Peter Oforiquaye'dir.

Jens Lehmann 2006 finalinde kırmızı kart görerek finalde kırmızı kart gören ilk oyuncu olmuştu. Kaleci, gol yemeden atıldığı için sonuç olarak turnuva boyunca hiçbir oyuncu ona gol atamamıştı.

Liverpool ve FC Porto, UEFA Kupasını kazandıktan sonraki sezon Şampiyonlar Ligi'ni kazanan iki takımdır.

Liverpool'un turnuva ismi Kupa Galipleri Kupası'yken bu turnuvayı son kazanan ve ismi Şampiyonlar Ligi olduktan sonra ilk kazanan takım olma gibi ilginç bir istatistiği vardır.

AEK 2002/03 Şampiyonlar Ligi'nde gruplardaki 6 maçta da beraber kalan tek takımdır.

Şampiyonlar Liginde En Çok gol Atan Futbolcu Raul Gonzalez 66 gol.

Bugüne kadar finallerde sadece iki oyuncu kırmızı kart gördü. İlk kartı Lehmann görmüştü (2006 final) ikinci kart ise Drogba (2008 final)

0 yorum:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP